S ljetom došla je i sezona radova u kući i oko nje. Možda vam ova skica pomogne da izbjegnete gnjavažu, uštedite novac i spriječite nezgode.

Ovi kućni poslovi se neće sami obaviti. Ako ih želite dovršiti do kraja ljeta, sad je krajnje vrijeme da počnete. Međutim, trebate li se sami primiti čekića ili angažirati profesionalca?

Popločite dvorište

Najprije stavite sloj pijeska, a potom na to posložite ploče. Zatim pometite pijesak s ploča kako biste popunili eventualne otvore među njima. Ako vam ploče nisu preteške, nema rizika da ćete se ozlijediti.

Fugirajte keramičke pločice

Fuge osiguravaju pločice i štite zidove od vode. Dakle, ako primijetite nepravilnosti, morate brzo djelovati. Možete ih sami nanovo fugirati, ali jedino ako ste umješni; to nije opasan posao, no ako nešto zabrljate, morat ćete to gledati svaki dan.

Prelakirajte daske na terasi

Navucite gumene rukavice kako biste izbjegli dodir laka s kožom. Osim ako živite u području surovije klime, izbjegavajte proizvode na bazi ulja. Lakovi na vodenoj bazi sasvim su dobri, a i ekološki prihvatljiviji.

Promijenite filter na klimatizacijskom uređaju

Ponešto love mala je cijena za čist zrak. Kad mijenjate filtar, obavezno stavite zaštitnu masku. Naime, skidanje starog filtra oslobodit će čestice prašine, ali i spore plijesni. Ne želite udisati ni jedne ni druge.

Potkrešite drveće i živicu

Za posao koji uključuje motornu pilu i ljestve najbolje je angažirati pomoć; za male grane koje možete dosegnuti jednostavno uzmite škare i obavite posao. Obavezno nosite zaštitne naočale.

Posprejajte protiv kukaca

Postoji više vrsta insekticida te nekoliko razina toksičnosti. Preporučuje se da najprije tretirate sredstvom koje je najmanje otrovno, a “pojačajte” samo ako je to nužno. I nemojte sprejati prejako kako biste izbjegli udisanje toksičnih para.

Popravite štetu od vlage

Potrebna vam je pomoć stručnjaka za isušivanje vlage i otkrivanje problema koje uzrokuje vlaženje. Za to je također potrebna profesionalna oprema (koju najvjerojatnije nemate). Reagirajte odmah kako biste izbjegli veću štetu.

Postavite nove prozore

Smanjit će vam se račun za struju, ali tijekom postavljanja riskirate ozljede. Možete se porezati, pasti s ljestava ili ispustiti te razbiti novi prozor. A ako ste posao obavili loše, probijat će vlaga.

Obavite “suhu gradnju”

Ako ste odlučili sami postaviti ploče (proizvode za suhu gradnju poput knauf ploča), imajte na umu da su prilično teške te da u zidovima mogu biti vodovodne cijevi i električne instalacije. Stoga je rizik od ozljeda i štete jako velik. Možete pokušati s manjom pločom, ali ako su površine velike, angažirajte majstora.

Očistite oluke

Možete se porezati na oštre rubove lima ili, što je još izglednije i učestalije, pasti s ljestava. Dakle, dobro osigurajte ljestve te radite polako i oprezno.

Pokrpajte krov

Stavljanje i slaganje crijepa prilično je teška zadaća – da ne spominjemo opasnost od pada. Najbolje je pronaći profesionalca s dobrim referencama te obavezno tražiti jamstvo za izvedene radove.