Daleko iza nas su vremenena kad su bazeni u privatnom posjedu bili veliki luksuz, daleki san i neostvariva želja.

Izgradnja bazena u vrtu kuće ili unutrašnjosti objekta danas je sasvim izvediv projekt u bilo kojoj veličini i komforu, a ujedno i način na koji se može dosta podići ukupna vrijednost objekta i posjeda.

Izgradnja bazena i s financijske strane može se na svaki način oblikovati i prilagoditi zahtjevima i željama. Postoji više vrsta bazena, kao i više načina gradnje. Vrijedi pravilo da su najjeftiniji montažni bazeni a najskuplji betonski, koji su usto i najkvalitetniji. Negdje između su poliesterski i tzv. “liner” bazeni.

Za izgradnju su najmanje zahtjevni montažni i poliesterski bazeni, koji se postavljaju razmjerno brzo. Montažni bazen gotov je već za par sati. Više posla i znanja za postavljanje zahtijevaju liner i betonski bazeni. Način gradnje i vrstu bazena potrebno je prilagoditi od primjera do primjera, glede razpoloživog prostora, želja i mogućnosti.

Neovisno o načinu gradnje, prije odluke o gradnji bazena najbolje je, da se o prednostima i slabostima različitih tehnika podrobnije informirate kod stručnjaka i tvrtki koje se bave tim poslom.

Ukoliko želimo vrijeme (u)gradnje bazena svesti na minimum, najbolje je rješenje ugradnja gotovog bazena koji se zatim isporučuje u komponentama i sastavlja na licu mjesta, a za koji načešće ne treba građevinska dozvola. Ako se pak kopa jama, mudro je o gradnji bazena informirati susjeda, i raspitati se da li nam je potrebna građevinska dozvola (ovisno o veličini i lokalnim propisima).

Montažne bazene dijelimo na cjenovno najjeftinije slobodnostojeće bazene, koje je moguće postaviti i po sistemu “uradi sam”, i ugradbene bazene s bazenskom opremom. Za njih je potrebna stručna pomoć. Slobodnostojeći bazeni po principu “uradi sam” sastavljeni su iz limene stijenke i unutranje obloge iz PVC folije. Montažne bazene možete postaviti na travnatu, pješčanu ili betonsku podlogu. U kompletu se uobičajeno uz bazen nalaze i pročišćivač vode i ljestve.

Poliesterski bazeni
Poliesterski bazeni izrađeni su iz umjetnih masa, privlačnih su oblika i glatkih zaokruženih kuteva. Omogućuju jednostavnu ugradnju i održavanje, te imaju dug vijek trajanja. Unatoč višoj cijeni od montažnih, prodaja poliesterskih bazena stalno se povećava.

Liner bazeni
Liner bazeni su “novost”, koja se brzo udomaćuje. Stijenke mogu biti izrađene iz različitih materijala, različitim tehnikama, te postavljene ili izgrađene na betonskoj podlozi. Drvene konstrukcije, betonski, siporex, stiroporni ili pečeni blokovi, metalni elementi iz 2 mm debelog lima s upornicima te sastavljive plastične konstrukcije koje jednostavno učvrstimo betonom, samo su neka od mogućih rješenja.

Betonski bazeni
Betonski bazeni su najkvalitetniji te su također željenog oblika. Standardno su obloženi keramičkim pločicama, ili premazani posebnom bojom za bazene. Najbolji su (i najskuplji), iako se svaka greška u nacrtu i gradnji brzo i skupo plaća. Preduvijet je projekt s statičkim izračunom te dobar građevinar.

Montažni bazeni

 

Što je bitno kod gradnje bazena

1. Bazen ne možemo graditi na način “sam svoj majstor”!
2. Sama rupa u zemlji ništa ne znači… Preduvjet je odgovarajući iskop sa stručno pripremljenim temeljima.
3. Bazen u potpunom sjenilu, odnosno u cijelosti zaklonjen od sunca mogao bi pokvariti ukupni doživljaj.
4. Bazen ne bismo smjeli postaviti ispod bjelogoričnog drveća.
5. Bazen ne smije biti izložen niti direktnom udaru vjetra.
6. Ne zaboraviti mogućnost i jednostavnost čišćenja…
7. Posjedovati određeni pokrov za bazen
8. Ugraditi sigurnosne držače, stube za ulazak u bazen kao i rukohvate.
9. Dobro razmisliti o veličini bazena. Većina privatnih bazena ima veličinu od 8 x 4 i dubinu od oko 1,35 m do 1,60 m. U ovakvom se bazenu mogu sasvim ugodno opustiti dvije osobe.
Glavna novost u “branši” je dolazak renomiranog francuskog branda Aquilus Bazeni na hrvatsko tržište. Sklapanjem ekskluzivnog ugovora, domaći Pap Promet je postala dio međunarodnog lanca specijaliziranih trgovina Aquilus.

Izvor