Koliko treba biti dubok moj bazen? Kojeg oblika će biti? Gdje ga trebam postaviti? Treba li mi građevinska dozvola? Pročitajte odgovore na sva ta pitanja.

Prošlog tjedna uvjerili smo vas: bazen nije luksuz već investicija. I odlučili ste krenuti u tu investiciju. I sada imate stotine pitanja.
Na sva nećemo odgovoriti, prepustit ćemo to stručnjacima, ali na ona najbitnija nudimo odgovore.

Kada krenuti u gradnju bazena?

Naravno, odmah da vam kažemo: pravo vrijeme ste pronašli za planiranje takve investicije.
U jesen će početi mrtva sezona, nitko neće ništa graditi, neće se ništa popravljati i tvrtke za gradnju bazena imat će vremena odgovarati na sva vaša pitanja kao i dostaviti vam svoje ponude na vrijeme.
Dakle: u ljeto isprobajte, u jesen istražujte, u zimi dogovorite posao i u proljeće gradite.

Da li mi treba građevinska dozvola za bazen?

Za gradnju vanjskog bazena ne treba vam nikakva dozvola.
Osim ako nećete graditi bazen veći od 100 kvadrata.
Vjerojatno ćete na nekim internet stranicama naći savjete da se svom Odjelu za prostorno građenje trebate obratiti ako gradite bazene veće od 24 kvadrata. Te su informacije zastarjele.
Vjerojatno je s poticanjem gradnje bazena u turističke svrhe povećan i broj kvadrata bazena koji se može izgraditi bez dozvole.
Od lipnja 2014. bez dozvole može se izgraditi bazen manji od 100 kvadrata ukopan u tlo.

Gdje staviti bazen?

Najčešće bazene nalazimo u dvorištima. No oni mogu biti postavljeni i na terase pa čak i na krovove. Kao i dio kuće.
Što se tiče bazena unutar kuće, oni su doista skupi. I puno ih je teže projektirati (i financirati) ako se radi o renoviranju, a ne o novogradnji.
Isto pravilo vrijedi i za postavljanje bazena na terase i krovove. Prilikom takvog projektiranja mora se uzeti u obzir mišljenje statičara zbog težine vode koja puni bazen. Kao i dobro srediti odvode.
Dvorišne bazene najbolje bi bilo postaviti na južnu stranu. Voda će se brže grijati, a i kome treba bazen koji će biti u hladu?

Koje dimenzije odabrati?

Na pitanje koje dimenzije odabrati za bazen najbolje je odgovoriti protupitanjem: za što vam treba i koliko ljudi će se u njemu kupati? I još jedno potpitanje: koliko mjesta imate na dvorištu?
Prvo ćemo odgovoriti na potpitanje na koje bi trebali odgovoriti zdravim razumom. Oko bazena bi vam trebalo ostati dvorišta 😉 I to dosta.
Ok ljeti, imate veliki bazen, ali ostatak godine imate – rupu.
Pozicija igra veliku estetsku ulogu.
Druga stvar je – za što vam treba. Ako je bazen samo za namakanje i osvježenje dovoljno je da bude dugačak 4 ili 5 metara i dubok 1,2 metra.
Ipak, ako želite plivati (ali ne pripremate se za triatlon) tada bi trebali imati bazen koji je dugačak barem 8 metara, širok 4 metra i dubok 1,5 metar. 
Ako ste na filmu vidjeli “zabavu uz bazen” na kojem ljudi skaču s odskočne daske, moramo vam odmah reći da je takva fantazija ostvariva, ali košta.
U tom slučaju dubina mora biti 3 metra, a to znatno povećava troškove i gradnje i održavanja.

Kakav oblik odabrati?

Možete raditi čuda s bazenom, ali sve što odudara od standarda dodatno će vas koštati.
Najčešći su pravokutni oblici dimenzija 6 x 4 m, 7 x 3,4 m, 7,5 x 3 m, 8 x 3 m, 8 x 4 m, 9 x 4,5 m.
Oni su i jeftiniji od ovalnih oblika. Lakše ih je i održavati.

Koji su dodaci za bazen?

U bazen koji je više za brčkanje mnogi ugrađuju dodatke.
Uz svjetlo za noćna kupanja dodaci su i automatsko čišćenje bazenagrijanje bazenske vodeuređaji za masažu i strujanje vode kao i gejziri, slapovi, “gljive”… zapravo sve što ste vidjeli u nekom spa centru.
To, naravno poskupljuje investiciju.

Kakvu oblogu odabrati?

Velik dio investicije otpada na razne sisteme, hidroizolaciju i odvodnju, ali ono što daje “sjaj” bazenu je završna obloga koja se stavlja na dno i stijenke.
Možete birati između folija, poliestera, boja za bazene i keramičkih pločica.
Najbolji izbor, ali i najčešći su i dalje pločice.